Process Mining en Lean

Process mining leidt tot procesverbetering

Process mining is hot. We horen de term steeds vaker, maar wat is het? Process mining is een techniek die je kunt gebruiken voor het verbeteren van je processen. Process mining doet dat met data die voortkomen uit diezelfde processen. Met slimme machines en een goed IT-platform kun je namelijk steeds meer data over je processen verzamelen.

Beslissen op basis van feiten
Het bijzondere aan process mining is dat je alle feiten over je processen tot je beschikking krijgt. Oneindig veel casussen worden met elkaar vergeleken en helder gepresenteerd. Afwijkingen worden snel duidelijk. Je hoeft dus niet meer te sturen op basis van steekproefsgewijze verkregen data. We zien dan ook steeds meer software engineers in de maakindustrie. Ze maken machines slim en automatiseren tijdrovende en terugkerende handelingen. En niet alleen op de werkvloer. Ook het inloggen op ERP systemen en ophalen van documenten om gegevens vervolgens te combineren en door te sturen, kan al volledig automatisch met bots. Medewerkers kunnen zich hierdoor concentreren op werkzaamheden die daadwerkelijk waarde toevoegen voor de klant. En dat past weer helemaal bij de Lean gedachte.

Slimme algoritmes
Het verzamelen van de feiten is één ding, het verwerken van al die gegevens tot nuttige informatie een andere. Process mining is niet hetzelfde als data mining, al zijn er veel overeenkomsten. Bijvoorbeeld dat ze allebei gebruik maken van algoritmes om complexe verbanden en patronen in processen te zien. Op basis hiervan worden voorspellingen gedaan: bijvoorbeeld welke producten het goed zullen doen voor een specifiek afzetkanaal. Process mining gaat nog een stap verder. Die gaat niet uit van data uit een tabel maar van data uit het hele IT platform over een gebeurtenis. Bij process mining wordt een proces tot in detail onthult en via analyses en visualisaties inzichtelijk gemaakt. Het verbindt het procesverloop aan het resultaat van dat proces. Hiermee kun je je processen continu verbeteren. Heel Lean dus.