Wat heeft holisme met digitale tweelingen te maken?

Al eerder schreven we over de digitalisering van de maakindustrie, want die neemt in rap tempo toe. Nu zetten we de schijnwerpers op twee belangrijke onderwerpen: digitale tweelingen en de holistische benadering.

Holisme zorgt voor integratie

Laten we beginnen met de holistische benadering. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar de maakindustrie heeft baat bij holisme. Met een holistische benadering zorg je namelijk voor de totale integratie van digitale processen, productieprocessen, technologie en management. De holistische visie benadrukt de onderlinge verbinding en de verbinding met de buitenwereld. Binnen het holisme is een systeem meer dan de som van de samenstellende delen. Hierdoor bereik je optimalisatie van de totale flow (QRM) en leidt optimalisatie van het ene proces niet tot suboptimalisatie van een ander proces.

Met digitale tweelingen de productontwikkeling simuleren

In ons eerdere artikel over digitalisering lees je al over de digitale versie van assets. Door al je assets digitaal te maken, ontstaan er digitale tweelingen. De data die je over je assets hebt – onderdelen, kenmerken, productie-, assemblage- en doorlooptijden – is uitermate geschikt om productontwikkelingen mee te simuleren. Je kunt bijvoorbeeld digitale prototypes bouwen en deze digitaal testen, waarna je – eveneens digitaal – machines ontwerpt om de producten mee te produceren. Door alle beschikbare data te combineren, kun je relatief goedkoop, snel, veilig en duurzaam speciaal geconfigureerde producten op de markt brengen. Zo krijgen je klanten gepersonaliseerde en betaalbare producten.

Veiligheid en samenwerking

Advantes heeft altijd veel oog gehad voor de veiligheid op de werkvloer, maar we vergeten ook de veiligheid van data niet. Door de toenemende digitalisering en automatisering krijg je een vracht aan gegevens. Die maken de continue verbetering (Lean) van je bedrijfsprocessen mogelijk. Deze data stellen je ook in staat om flexibel in te spelen op continue verandering (Agile). Het goed ontsluiten van data gaat hand in hand met het goed beveiligen ervan. Zo zorg je ervoor dat medewerkers, maar ook leveranciers en klanten, veilig worden voorzien van de juiste informatie. Betrouwbare data vormen de basis voor een goede samenwerking. Al blijft een goede samenwerking natuurlijk mensenwerk.