De kunst van het motoronderhoud

De kunst van het motoronderhoud. Advantes.

Onlangs las ik een bericht op LinkedIn over machine uitval, veroorzaakt door lagers. Uit analyse bleek dat 54% van de uitval werd veroorzaakt door gebrekkige smering. Een Quick Win, zou ik denken. Dat is ook zo, mits je tenminste de juiste data tot je beschikking hebt.

Inzicht in productieprocessen
Het mooie van data is dat ze je helder zicht geven op de voortgang van je productieprocessen. Uiteraard wil je dat die soepel verlopen, maar in de praktijk gaat er nog vaak iets mis. Als het incidentele storingen zijn, dan hoef je daar niet lang bij stil te staan. Maar wat als het terugkerende problemen betreft, die veroorzaakt worden door steeds hetzelfde onderdeel?

Laaghangend fruit
Al vaker schreef ik (en anderen) over laaghangend fruit. Wie wil niet met weinig inspanning een grote impact hebben op de bedrijfsprestaties? Ik ben ervan overtuigd dat elk bedrijf laaghangend fruit kan plukken, zelfs als dit niet direct zichtbaar is.

Maak het zichtbaar
Digitalisering helpt bedrijven om beter inzicht te krijgen in hun processen. Met goede data kun je goede analyses maken die leiden tot goede beslissingen. Bijvoorbeeld om een automatisch smeersysteem te gebruiken of om van je machines digitale tweelingen te maken en via Smart Maintenance problemen te voorkomen.

De kunst van het motoronderhoud? Data.

Groet, Hans