SEIRI – SEITON – SEISO – SEIKETSU – SHITSUKE

5-S methode Lean Manufacturing

 

De 5-S methode als basis voor Lean Manufacturing

Als je Lean wilt gaan produceren, kun je het beste beginnen met de 5-S methode. Die zorgt er namelijk voor dat je een goede basis creëert voor het uiteindelijke proces van continue verbetering.

 

Werkplekken

Met ‘basis’ worden de werkplekken bedoeld. Door deze zo efficiënt en prettig mogelijk in te richten, zal de verspilling van tijd, materialen en talent automatisch dalen. Want een plezierige werkplek motiveert mensen om meer aandacht te geven aan kwaliteit. Ook voelen zij zich meer betrokken bij hun werk en denken ze na over hoe zij verspilling kunnen reduceren. Hierdoor stijgt de motivatie, veiligheid en productiviteit.

 

Observaties

De 5-S methode begint met goede observaties. Hoe zien de werkplekken er op dit moment uit? Wat valt er op? Lopen mensen onnodig op en neer, zijn ze soms gereedschap kwijt of wachten ze op anderen voordat ze zelf verder kunnen? Maak tijdens de observaties foto’s om die te delen en te bespreken.5-S Methode illustratie

 

5-S

Vervolgens is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Eerst wordt gekeken naar de noodzaak van voorwerpen op de werkplek. Als de aanwezigheid van voorwerpen niet noodzakelijk is voor het proces, leiden ze alleen maar af en moeten ze verdwijnen: schiften. Van de overgebleven voorwerpen wordt bepaald waar ze opgeborgen moeten worden. Alles krijgt een vaste, logische plek: schikken. Zo grijp je nooit mis en weet je bovendien dat je nog iets terug moet leggen, wanneer je een lege plek ziet. Nu kunnen we eens grondig gaan schoonmaken. De werkplekken worden al veel aantrekkelijker en bovendien veiliger. Het standaardiseren heeft nog wel wat tijd nodig. Dat komt omdat de nieuwe manier van werken een echte routine moet worden en dat duurt even. Ook zullen mensen regelmatig gestimuleerd moeten worden om de nieuwe manier van werken in stand te houden. Mensen vallen snel terug in hun oude patronen en door ze te belonen, kun je hun gedrag beïnvloeden.

 

Rondje lopen

Mensen waarderen het wanneer je regelmatig een rondje loopt over de werkvloer. Je kunt bovendien zien hoe de werkplekken eruit zien en complimenten geven. Mensen zullen je sneller iets vragen of mededelen, zodat je precies weet wat er speelt.  Wij lopen graag een rondje met je mee!